Alle Dirtees' Blog Posts>Black Panther Film recensie door Menno de Koning

Black Panther Film recensie door Menno de Koning

Black Panther Film recensie door Menno de Koning

“WAKANDA FOREVER!!”

Nou daar is die dan, eindelijk heeft de Black Panther zijn eigen film. Even was ik bang dat de film al ondergesneeuwd zou worden door nu al de nieuwe trailer voor de aankomende “Avengers: Infinity War” maar minder is waar en de film is zeker het wachten waard! Hieronder een review van de film die kleine spoilers kan bevatten.

We ontmoeten het karakter T’Challa (Chadwick Boseman) als eerste in de film “Captain America: Civil War” waarin de vader van T’Challa, Koning T'Chaka van het kleine, “arme” Afrikaanse land Wakanda, omkomt bij een aanslag. Hierbij gaat de troon en de titel van Black Panther over naar zijn zoon T’Challa.

De trailer van de film beloofd al veel nieuws in een compleet andere setting van een nog niet eerder bekeken kant van het fictieve land Wakanda. En ook qua muziek in de trailer (en film) is vernieuwend, die veel meer urban en rauw is. De Soundtrack is geproduceerd door Kendrick Lamar. <3

Aftermath

Black Panther” speelt zich meteen af na het overlijden van Koning T’Chaka. Na een korte en erg mooi in beeld gebrachte introductie en uitleg over wat en waarom de Black Panther en Wakanda zijn, schakelen we meteen in de versnelling en krijgen we actie. Van gevechten in een casino en knokkend al springend op auto’s in Korea tot een grote veldslag in Wakanda waarbij neushoorns je letterlijk omver lopen laat de actie het niet afweten. Wat het wel een beetje laat afweten is soms een klein beetje humor, aangezien de vorige Marvel film die ik heb gezien “Thor: Ragnarok” letterlijk volgepropt zat met humor en komedie kwam deze op sommige momenten wat droog over.

Zeker niet humorloos, er waren momenten tussen T’Challa en zijn zusje Shuri (Letitia Wright) de intelligente wetenschapper en net zo goed getrainde dame die hem voorziet van James Bond-achtige gadgets. Waarbij T’Challa serieus en koppig is, is Shuri grappig en eigenwijs. Ook voor de iets wat vreemde komische momenten was de CGI topper Andy Serkis in de rol van Ulysses Klaue aka Klaw. Serkis laat zien dat hij ook als niet geanimeerde acteur tof is om naar te kijken maar zijn rol als bad guy in de film wordt halverwege het verhaal overgenomen door Kilmonger (Michael B. Jordan), een Marvel villain waarbij je toch wel een lichte sympathie krijgt. Duurt niet lang voordat je dat ook weer kwijt bent moet ik zeggen!

We krijgen ook inzicht in het technologische wonder dat Wakanda is en zien hoe het meest zeldzame metaal op aarde gebruikt wordt voor meer dan alleen maar wapens zoals het schild van Captain America. Net zo verbaasd is CIA agent Everett Ross (Martin Freeman) als hij de verborgen wereld met eigen ogen aanschouwd. Deze is welvarend, kleurrijk en rijk in tegenstelling tot het arme derde wereld land wat iedereen denkt dat het is.

,,EXCELSIOR!!!"

Voor mij stal Okoye (Danai Gurira) de show als Generaal van de Dora Milaje, de bodyguards voor de Koning die volledig uit vrouwen bestaat. Wat een te gekke vechtscènes heeft deze dame, en ze is ook al te zien in de nieuwe trailer voor de Avengers film! Ik heb altijd een zwak voor knok scènes met sterke vrouwen die hun mannetje staan in de Superhelden wereld.

De Afrikaanse invloeden, beelden, muziek en overdaad van kleuren die je ziet zijn schitterend, de snelheid waarmee de verschillende karakters worden geïntroduceerd is niet vervelend en je raakt zeker de draad niet kwijt. Het enige wat er dan soms wel aan schort aan een Marvel film is dat je de films vaak niet alleenstaand kunt zien zonder 100% het verhaal te begrijpen en daarbij ook kleine referenties of knipogen mist, bijvoorbeeld waarom Klaw maar één arm heeft. Dit zijn natuurlijk slechts details.

Ik vond er wel heel erg weinig easter eggs/ referenties naar de comic of andere films in zitten maar kan ook zijn dat ik deze compleet gemist heb omdat ik de film nog maar één keer heb gezien!

Zeker niet teleurgesteld want mijn grote held Stan the Man Lee maakt ook zijn camo weer geheel waar! En natuurlijk blijf je ook zitten bij deze Marvel film als de credits rollen want je weet uiteraard dat er een extraatje komt. Helaas was ik iets teleurgesteld bij deze endcredits.

,,Are you not entertained?"

Black Panther is een goede en vernieuwende Marvel film die los staat van alle anderen karakters en hun films en goed op zichzelf te zien is. De sfeer en beleving van deze film is compleet anders als je kijkt naar een Thor. Op momenten mist het wat humor. De Afrikaanse invloeden zijn mooi en een weldaad voor het oog. Het CGI gedeelte van de film is haarscherp. Een overdaad aan fantastische acteurs zoals o.a. Angela Basset, Forest Whitaker en Lupita Nyong’o! Ryan Coogler zijn eerste Superhelden film is een dikke aanrader en verveelde voor mij geen moment! Een dikke 8/10

But I am easily entertained! :)

Door Menno de Koning, Marvel geek, Bakkoning, Winnaar van Heel Holland Bakt en schrijver van o.a. Menno's Superheros Kookboek
Instagram: @MeDeKo


!WINWINWIN!


Wil jij een van deze 2 T-shirts winnen?
Stuur dan je voorkeur, maat en adresgegevens naar shop[@]dirtees.nl
Je kunt meedoen tot 11 februari.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Leave a Reply