Alle Dirtees' Blog Posts>Logan filmrecensie

Logan filmrecensie

Logan filmrecensie

EINDELIJK! Logan is hier. De reeds hoge verwachtingen zijn sinds de eerste recensies de afgelopen week nog meer gestegen. “Hugh Jackman’s Swan Song”, tot vanmorgen wisten we niet of we het hiermee eens zouden zijn. Nu weten we dat er niets aan dit statement gelogen is.

I hurt myself today.
Logan is de 9de film waarin Wolverine een rol heeft (de 10de als je Deadpool z’n verwijzingen meetelt), en de 3de waarin hij de protagonist is.
Regisseur James Mangold (3:10 to Yuma, The Wolverine) heeft zich op westerns laten inspireren, zoals bijvoorbeeld Shane uit 1953Shane draait bijvoorbeeld om een gepensioneerde revolverheld die voor een laatste vuurgevecht uit zijn pensioen komt, en clips uit de film zijn in een scene in Logan te zien.
Mangold heeft ervoor gekozen om Logan zo ver in de toekomst te laten afspelen om conflicten met de bestaande (enigszins verwarrende ) tijdlijnen te voorkomen. Days of Future Past speelt zich namelijk af omstreeks 2024. Welke tijdlijn je dus ook neemt (of is dit toch wel een parallel universum?), het lijkt dus nooit goed met Logan af te lopen. Toch zijn er tal van verwijzingen en directe links naar de vorige films. Zo heeft Alkali Lake in alle X-Men films wel een aanwezigheid. Het is het meer waar William Stryker’s basis zich bevindt en hij experimenteert op Wolverine, en hem uiteindelijk veranderd in Weapon X. Het is dus geen verrassing dat de baddies in Logan een link hebben met het bedrijf Alkali Trensigen.

What have I become
Logan speelt zich af in 2029 in een toekomst waar nog maar weinig mutanten zijn, en er al 25 jaar geen nieuwe geboren zijn. Er is niets meer over van de X-Men, en Logan ontfermt zich over Professor X (Patrick Stewart) , die al lang niet meer de krachtige mutant is die hij ooit was, maar slechts een onstabiele schim van zijn vroegere zelf.
Logan is ook niet meer de mutant die we kennen; hij is duidelijk ouder, zit onder de littekens omdat zijn genezingsvermogen veel trager werkt en is ziek. Hij slijt zijn dagen als alcoholistische limousinechauffeur (jawel) en probeert geld bij elkaar te sprokkelen zodat hij een boot kan kopen om samen met Xavier op het water te wonen. De momenten dat Logan niet Xavier verzorgt doet Caliban (Stephen Merchant) dit, de mutant die we eerder in X-Men: Apocalypse hebben gezien. Logan heeft hem een jaar eerder om hulp gevraagd, ook als zekere beveiliging door Caliban’s vermogen om mutanten op te sporen.
Echter kruist het pad van een jonge mutant (Dafne Keen) en diens problemen zich met dat van Logan, en hij is genoodzaakt zijn klauwen af te stoffen.

Everyone I know goes away in the end
Het is al meteen dat Logan R-Rated is; het eerste woord van Logan is fuck. Logan is echter niet de eerste superheldenopenibg met deze leeftijdsrestrictie. De meest recente was Deadpool, maar dit was ook zeker niet de eerste. Sterker nog, er zijn inmiddels al meer dan 30! Waar wij in eerste instantie dachten dat Blade de eerste R-Rated was in 1998, werd deze voorgegaan door o.a. Spawn (1997), Judge Dredd (1995) en The Punisher (1989). De laatste was overigens de eerste.

Dat Logan Hugh Jackman’s Wolverine Swan Song is, is geen understatement. We zien hier de meest rauwe en emotionele Wolverine ooit, nog meer dan in The Wolverine. Hetzelfde realisme hebben we in Ben Affleck’s Batman in Batman v Superman: Dawn of Justice ook gezien. Beide helden gaan in de tijd dat de film zich afspeelt al jaren mee, en in het geval van Logan is dat al zo’n 150 jaar. Al die jaren strijden tegen het kwaad heeft ze veranderd. Ze zijn verbitterd en hebben moeite het omgaan met emoties als liefde en vertrouwen.
Dit maakt het verhaal nog pakkender. Ook al is Logan nog zo’n wrak, emotioneel en lichamelijk, je leeft met hem mee. En net als Logan, hebben ook wij wat traantjes weggepinkt.

Er is inmiddels een enorme waslijst met superheldenfilms, een aantal daarvan (The Dark Knight, V for Vendetta, Captain America: Civil War) hebben een verhaal dat dieper en verder gaat dan “slechterik X probeert locatie X te veroveren d.m.v. actie X en de held houdt hem tegen”. Logan behoort zeker tot de 2de categorie, en steekt hier met kop en schouders boven de concurrentie uit. Niet dat de andere films slecht zijn, integendeel. Maar Logan is gewoon nog beter.

Nog even een laatste woord over de laatste trailer van Logan, die met Johnny Cash’s Hurt (een nummer oorspronkelijk van Nine Inch Nails) een droevige toon had.Het nummer is erg emotioneel geladen, het refereert aan zelfmutilatie en heroïneverslaving alsmede het zoeken naar een doel in een level vol pijn en depressie, en past daarom perfect bij Logan. Logan’s leven is leeg en zonder doel. Hij heeft duidelijk pijn in alles dat hij doet; hij loopt moeilijk, hoest bloed en geneest slecht. Zelfs het idee van zelfmoord is meer dan eens bij hem opgekomen.
En dan is er de mutant die in zijn leven komt, iemand die hem een doel geeft, misschien zelfs wel een sprankje hoop op een beter leven.
Het nummer staat sinds ik ben begonnen aan deze recensie al op repeat.

I would find a way.
De reden dat dat we Logan geen 10 geven is omdat een 10 perfectie suggereert, dat er niets aan de film verbeterd zou kunnen worden. De reden voor de 9,5 is deels onze eigen schuld. We hadden graag meer Old Man Logan gezien, maar de invloed van de comic was minimaal. Logisch, daar de comic karakters bevat uit het gehele Marvel universum, en Fox zich moet beperken tot de karakters waarvan zij de licenties bezitten.
Hugh Jackman is de andere schuldige. Hij IS Wolverine, en nu dat Jackman stopt zullen we nooit (zeg nooit nooit) meer de Wolverine zoals wij hem kennen en liefhebben. We hadden graag nog een aantal Wolverine films willen zien, helemaal nu omdat Jackman is gestopt op zijn hoogtepunt. Hopelijk kunnen we over een paar jaar hard lachen om deze laatste regels omdat Jackman een real-life Logan/Shane pleegt en ook terug komt uit zijn pensioen.Te zien in IMAX en 2D vanaf 28 februari.
9,5

Leave a Reply