Alle Dirtees' Blog Posts>Batman v Superman: Dawn of Justice filmrecensie

Batman v Superman: Dawn of Justice filmrecensie

Batman v Superman: Dawn of Justice filmrecensie

Één van de films die dit jaar uitkomt waarbij de verwachtingen van te voren al laag zijn en het internet bol staat van de negatieve gevoelens is Batman v Superman: Dawn of Justice. Omdat ik van mening ben dat je een film niet kunt beoordelen op iets anders dan de film zelf ben ik vol goede moed, een open mind en met mijn BvS T-shirt aan vanmorgen naar de persvoorstelling gegaan. Voldeed hij aan mijn verwachtingen? Jazeker!

Origin

Natuurlijk waren de verwachting wel hoog, want niet eerder hebben Batman en Superman op het witte doek tegenover elkaar gestaan. Waar ze in de comics en tekenfilms al vaker met elkaar op de vuist zijn gegaan, is het DCCU (Detective Comics Cinematic Universe, kunnen we het al zo noemen?) nog een onbetreden arena.
Dat wil niet zeggen dat je weer een originstory krijgt voorgeschoteld, gelukkig. Door middel van een korte intro en enkele flashbacks zien we waar Batman vandaan komt, en wie of wat Superman is weten we ook allemaal wel. Vanaf het begin wordt er dus al begonnen met de relatie uit te werken tussen Batman en SupermanSon of Krypton vs Bat of Gotham

Het is 18 maanden na de gebeurtenissen uit Man of Steel. De wereld is gewend aan de aanwezigheid van Superman, de alien die over hen waakt. Er zijn echter zowel voorstanders als tegenstanders van De Man van Staal. Kan iemand buiten de wet werken zonder verantwoording af te leggen? Is Superman de oplossing van problemen, of zorgt zijn aanwezigheid er alleen maar voor dat er meer geweld en problemen komen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan wraakacties op dorpelingen die net door Superman zijn bevrijd uit de klauwen van een tiran.
Superman is een alien waarvan niet met zekerheid kan worden gezegd dat hij nooit een gevaar voor de mensheid zal vormen, en daarom gestopt moet worden. Dat is in ieder geval Bruce Wayne/Batman zijn mening die, net als vele anderen, mensen heeft verlopen in al het geweld en de verwoesting die Superman heeft aangericht tijdens het gevecht met General Zod in Man of Steel. En het is aan hem, Batman, om Superman te stoppen.
Aan de andere kant is het Superman die in Batman een schurk ziet die nergens voor terugdeinst en daarom een halt moet worden toegeroepen.


Dawn

Dat Batman v Superman: Dawn of Justice een opstapje is naar een Justice League film was al vantevoren duidelijk, de easter eggs en cameos kwamen daarom niet per se als verrassing, maar waren evengoed welkom.
Natuurlijk is er momenteel een adaptatie van The Flash, maar DC houdt het tv en het film universum gescheiden. We zullen dus wel geïntroduceerd worden aan een nieuwe Flash, Aquaman en Green Arrow, maar stilletjes heb ik de hoop dat op een dag deze twee parallelle universums samenkomen. Iets waar DC natuurijk niet onbekend mee is.
Degene die sowieo ook haar opwachting maakt naast Batman en Superman is Wonder Woman. Ook zij gaat net als Batman al een wat jaren mee, al zijn het er een aanzienlijk aantal meer dan 's werelds beste detective.


Good Ol' Ben

De meeste negatieve buzz omtrent BvS is waarschijnlijk om de cating van Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman.
Allereerst vind ik het geheel onterecht om een film hierop af te rekenen zonder hem gezien te hebben. Tuurlijk, ikzal de laatste zijn die Adam Sandler zal verdedigen wanneer hij als Batman wordt gecast, maar alsnog zou ik eerst de film kijken zonder te oordelen. Je mening geven is natuurlijk prima, maar een statement als:,,Deze film is wordt echt kut omdat Ben Affleck erin zit" is natuurlijk oneerlijk, onredelijk, nergens op gebaseerd en ga zo maar door. Is dit trouwens ook het moment om je te herinneren aan de buzz rondom de casting van Heath Ledger als The Joker in The Dark Knight?

Ben Affleck zet een overtuigende Batman neer die al een behoorlijk tijd (20 jaar) meegaat. Hij is hard, verbitterd en beseft bovenal dat hij en Alfred eigenlijk ook schurken zijn. Niet eerder hebben we een Batman gezien die zo hard en agressief te werk gaat, maar Rocksteady's Batman uit de Arkham games komt wel in de buurt. Dit is een Batman die weet dat hij dweilt met de kraan open.


Oordeel

Eigenlijk is er niets waarop ik iets heb aan te merken, behalve misschien Jesse Eisenberg's Lex Luthor. Waar Batman al behoorlijk lang "in the game" is, en ook Superman wel weet wat hij doet, lijkt Esenberg's Lex Luthor net te komen kijken als verwend jochie dat net zijn studie heeft afgemaakt. Geen enkel slecht woord over Esenberg's performance, maar dit is niet de statige Lex Luthor die we kennen en voor ogen hadden.
Verder, bravo; de muziek van Hans Zimmer (o.a. Gladiator, Man of Steel en The Pirates of the Caribbean) en Junkie XL (o.a. Mad Max: Fury Road en Deadpool) was super, het camerawerk van Larry Fong (300, Watchmen en Suckerpunch) fantastisch en de performances uitstekend. Het Supermanpak past Henry Cavill beter dan in Man of Steel, en ook Ben Affleck overtuigd.


7,5/10
Batman v Superman: Dawn of Justice draait vanaf vannacht in de bioscopen