Alle Dirtees' Blog Posts>Far Cry: Primal gamerecensie

Far Cry: Primal gamerecensie

Far Cry: Primal gamerecensie

We gaan terug in de tijd. Héél ver terug in de tijd. We gaan naar het het jaar 10.000 v.Chr. De IJstijd is voorbij en het zeeniveau begint langzaam te stijgen. De Mammoet, de Wolharige Neushoorn en de Sabeltandtijger beginnen met uitsterven bedreigd te raken en de Homo floresiensis maakt plaats voor de Homo sapiens. Welkom in Far Cry: Primal.

Overleven in de jungle 

In Far Cry: Primal ben jij Takkar. Takkar is een Jager-verzamelaar in een land genaamd Oros en behoord tot de Wenja stam. Takkar wordt aan het begin van het verhaal met zijn groep aangevallen door een Sabeltandtijger. Hij is de enige overlevende en vanaf dit moment sta je er alleen voor.

Naast de wilde dieren in Oros, zijn je voornaamste vijanden de Udam stam en de Izila stam. De Udam staan er om bekend wel een lekker stukje Wenja vlees te lusten en de Izila behoren tot de lokale pyromanen. Geen fijne buren dus. De Udam hebben de Wenja uit elkaar gejaagd en aan jou de taak om de Wenja stam weer bij elkaar te brengen en de leiders van de Udam en Izila te verslaan.

Waar zijn mijn wapens?

In Far Cry: Primal zul je geen voertuigen, hang gliders, of iets dat ook maar kogels afvuurt tegenkomen. Er is ook geen plek waar je wapens kunt kopen. Nee, dit is echt “Bobo's in de Bush” en jij moet alles zelf verzamelen en maken. Je mag lekker aan de slag gaan met pijl en boog, speer, hamers, bijlen en stenen knotsen. Daarnaast kun je onder andere vuur  bommen en bijennest bommen maken. 

Technisch gezien heb je eigenlijk wel een 'soort van' voertuigen tot je beschikking. Zo heb je een hypermoderne 'drone' in de vorm van een uil en kun je lekker cruisen op je Mammoet of Sabeltandtijger, of ze als wapen gebruiken. Die uil is overigens wel erg tof. Je kunt in de huid kruipen van je vliegende compagnon en zo de omgeving verkennen en vijanden taggen. Heb je je uil goed getraind, dan kun je hem zelfs een vijand laten doden. Je hebt ook een 'huisdier' tot je beschikking. Je kunt verschillende dieren (meestal carnivoren) temmen, ze op je reizen meenemen en ze voor je laten vechten. Je kunt meerdere huisdieren hebben en wisselen onderling.

In Far Cry: Primal zul je veel gebruik gaan maken van je Hunter modus. In deze modus zal Takkar een soort x-ray visie krijgen, waardoor hij gemakkelijker prooien en andere dieren kan zien. Ook kan hij goed sporen volgen en grondstoffen zien, deze lichten als het ware op.

Samen een kampvuur delen 

Je twee grootste vijanden in de game zijn Ull, de leider van de Udam stam en Batari, de vrouwelijke leider van de Izila stam. Gelukkig sta je er niet alleen voor om deze twee te stoppen. Je zult op je reizen veel nieuwe bondgenoten ontmoeten en langzaam aan zul je meer Wenja stamleden vinden die zich bij je aansluiten in je Wenjadorp. Let erop dat je Wenja ook per ongeluk kunt doden en je populatie zo naar beneden kunt halen. Wanneer je Wenja populatie groeit, zul je ook weer meer dingen vrijspelen.

Persoonlijk waren mijn favoriete personages Urki en Wogah, karakters met een beetje humor. Far Cry: Primal is altijd ondertiteld gezien de karakters een denkbeeldige taal spreken, wat mij soms erg aan Simlish deed denken.

Ondertussen bouw je een thuisbasis voor je Wenja stam. Je kunt de hutten van belangrijkere karakters upgraden door de juiste 'ingrediënten' te zoeken in de natuur. Dit kan hout zijn, maar ook steen soorten en dierenhuiden.


Er kan nog meer bij... 

Zoals ik al eerder zei, verzamelt Takkar enorm veel spullen op zijn reizen. Naast dierenhuiden, stenen en hout, verzamel je ook nog eens plantensoorten. Met deze planten kun je je huisdieren weer tot leven wekken, of ze mengen met verzameld vlees, om zo tijdelijke geur camouflage te krijgen of tijdelijk vuurvast te worden. Ook kun je er tegengif mee maken. Gelukkig level je ook nog in de game en kun je met je skillpunten upgrades krijgen, zoals meer kwantiteit van de middelen die je verzamelt.

Daarnaast zijn er grotbeschilderingen, Wenja relieken, Dasha handen en Izila maskers die je over de hele map kunt verzamelen voor Trophies en skillpunten. Vaak zijn deze objecten wat verstopt en moet je je best doen om erbij te komen, of je Hunter visie gebruiken om ze te kunnen zien. Ze zijn wel aangegeven op de map, dus je weet wel ongeveer waar te zoeken.

In de jungle verveel je je nooit! 

Je hebt verschillende missies die je kunt doen in de game. Uiteraard heb je de main quests maar, er zijn ook verschillende Wenja events die overal spontaan zullen opduiken op de map. Zo moet je soms Wenja van de Udam bevrijden of aanvallen van Udam tegengaan en de Wenja in leven zien te houden. Ook kunnen de 'normale' Wenja in je dorp je side missies geven en de iets belangrijkere karakters zullen je moeilijkere side missies geven.

 

Het gebrek aan voertuigen in de game is geen probleem door de vele vreugdevuren en kampvuren die je kunt claimen en daarna kunt gebruiken als Fast Travel punten. Deze zijn goed verspreid over de map en zorgen ervoor dat je niet heel ver hoeft te lopen of rennen om naar bepaalde bestemmingen te komen.


Die goede oude tijd

Het Far Cry idee blijft hetzelfde maar, de setting is totaal anders. De game laat zien dat je ook zonder geweren en handgranaten een spannende actiegame kunt maken. Uiteraard waren er hier en daar wat kleine dingetjes die mij soms stoorden. Zo kwam ik een aantal glitches tegen. Je kunt bijvoorbeeld met je Hunter visie zien waar de texture al doormidden zit vóór het verzamelen van het object. Het verplichte verzamelen kan een niet fijne taak worden als je er een paar uur mee bezig bent. Ook blijft Ull wat minder bij mij plakken dan engerds als Vaas uit eerdere Far Cry games. Toch ben ik zeer positief over de game. Je hebt er al snel meer dan 40 uur in zitten als je van Trophies jagen houdt zoals ik.

Far Cry: Primal is een origineel verhaal in een bekend format en zeker de moeite waard als je van grote open world games houdt, of gewoon een fan bent van de Far Cry game franchise.

 

8/10

Far Cry Primal is nu te koop voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.


!WINWINWIN!
Wil je een Far Cry: Primal pakket winnen met hierin een A2 poster, T-shirt en cloth patch?
Stuur dan een mailtje naar shop[@]dirtees.nl en beantwoord de volgende vraag:

Hoeveel delen zijn er nu in de Far Cry serie inclusief Far Cry: Primal?

Je kunt het goede antwoord mailen tot vrijdag 11 maart.
Er wordt via e-mail contact opgenomen met de winnaar.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. 

Tags: ubisoft

Leave a Reply